Husby engagerar bloggvärlden

Söker du på ordet ”Husby” på Twingly blog search just nu kommer det upp över 700 nya blogginlägg.

Tänk då att ”Melodifestivalen” – som hela Sverige ser på och har åsikter om – har bloggats om 862 gånger.

På en vecka har svenskarnas åsikter om Stockholmsförorten Husby helt plötsligt bubblat upp till ytan och politik blandas med bilar i brand, grannar som inte vågar gå utanför dörren, politiker med rynka mellan ögonbrynen och en manchete-viftande 69-åring som blivit ihjälskuten av svensk polis.

Husby har utsatts för bilbränder, stenkastning och upplopp. Både poliser och innvånare har skadats.

Det handlar om en större och mer eller mindre osammanhängande grupp personer – av Husbys 12 000 invånare – som bestämt sig för att protestera mot den polispatrull som enligt polisen sköt ihjäl en 69-årig man i nödvärn i en Husbylägenhet på söndagen. Mannen var beväpnad med kniv och hade under dagens gång setts på gården och på sin balkong med kniven i handen.

Upploppen har lett till både nationell och internationell medial uppmärksamhet. I Sverige har det även bloggats en hel del om detta.

Anders S skriver i sin blogg: ”Många menar att det inte fanns nån anledning för polisen att skjuta mot mannen. Ett missnöje med polisen har byggts upp. Säkerligen har den händelsen parat med en allmän misstro mot polisen bidragit till händelserna den gångna natten.”

Några av de missnöjda är opinionsbildarorganisationen Megafonen. De säger sig representera Husbys innvånare när de i Svt debatt skriver:

”När blev det okej för polisen att gå in i våra förorter och döda våra medborgare?”

Megafonen bloggar också på sin egen sajt och avslutar ett inlägg med:

”Så länge våra gator fylls av adrenalinfyllda poliser med laddade vapen, går vi ingenstans. Vi står upp för vår ort. En enad förort kan aldrig besegras.”

Men vad hjälper upploppen de som bor i Husby, undrar Henry Bronett. Han kallar upploppen för busfasoner samtidigt som Karlskronabloggen lägger upp Youtube-filmer från händelcernas centrum och kallar Fredrik Reinfeldt för ”Sveriges genom tiderna sämste statsminister”.

Politik, samhälle, ihjälskjutna personer och organisationer som kallar polisen för lögnare. Det finns mycket i grytan när det handlar om Husby.

Läs mer bloggreaktioner här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s