Hundratals bloggare i mål efter hundra dagars utmaning

Blogg100

På måndagen var det final av Blogg100 – experimentet med 600 anmälda personer som skulle blogga i hundra dagar. Tanken var att projektet skulle räta ut några frågetecken – dels vad bloggandet betyder för de som bloggar, vad betyder det för läsarna och på vilket sätt kan bloggande förändra ett samhälle? Givetvis var statistiken en viktig del – vad var det som drog läsare och deras kommentarer – vad berörde och vad försvann ut i cyberspace utan att någon noterat det?

Under dessa hundra dagar hoppade flera deltagare av; kravet att blogga varje dag var inte så lätt som det verkat från början. Någonting som ändå visar hur livet som heltidsbloggare kan se ut.

I Historiska museet i Stockholm träffades till slut ungefär 150 personer, allt från privatpersoner till journalister, konsulter och mediestrateger. Samtalen som ägde rum handlade dels om hur blogglandskapet har förändrats i Sverige under de senaste åren och på scenen fanns en panel med bland annat Ebba Kleberg von Sydow (före detta storbloggare och en av de fösta modebloggarna), Hans Kullin, ansvarig för sociala medier på Coop, Joakim Nyström från Bloggbyrån, Jonas Söderström (bloggen Blind Höna), Karin Pettersson (politisk chefredaktör på Aftonbladet) och Rebecca Crusoe (Isobar/Popjunkien).

Ett exempel som togs upp handlade om hur bloggandet inom fältet mode har förändrats. För några år sedan brukade modebloggare skära bort sina huvuden från bilderna för att vara anonyma och fokusera enbart på kläderna de bar. Detta har förändrats. Dagens modebloggande har i dag blivit en fråga om hur mycket av både ansikte och kropp man lyckas visa i en och samma bild. Unga modebloggare i dag är inte rädda för att exponera sig, tvärtom. Integriteten har nästintill försvunnit helt när det gäller många bilders innehåll.

”Vilka är det som har makten i bloggsverige?” var också en fråga som togs upp. Genom att titta på vilka bloggare som är de mest lästa kan man dra slutsatsen att det är just de unga, orädda bloggarna som putar med läpparna som influerar de yngre samt skapar nya ideal.

Politiskt bloggande existerar visseligen, men har inte samma genomslagskraft som många skulle önska. I politikens värld växer dock anonyma högerextremistiska bloggar som klankar ner på PK samhället och inte är rädda för att peka ut personer som går emot deras egna tankar om hur ett samhälle bör se ut. Det är här de så kallade ”internettrollen” frodas. Bloggande har blivit ett sätt för dem att skrika ut sina åsikter och även få medhåll.

Att lyckas som bloggare handlar mycket om att vara nischad. Är du en person som samlar på kristaller och ädelstenar samt lyckas fånga detta genom bra bilder och innehåll har du stor chans att bli störst – men bara inom det området. På så sätt kan du opinionsbilda och påverka den grupp du tillhör – men dock inte den generella publiken.

Andra som skrivit om gårdagens final:

Joakim Jardenberg

Fredrik Wass

Popjunkien

Andra som skrivit om Blogg100:


Leif Kajrup

Lattefarsan

Martin Garlöv

Johanna Ögren

Susannes Foton

Björn Sennbrink

One thought on “Hundratals bloggare i mål efter hundra dagars utmaning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s