Bästa alternativen till Google Reader

Google Reader

Som många säkert redan sett så kommer Google att lägga ned bloggläsningsverktyget Google Reader efter nära åtta år. Google Reader har länge varit en favorit bland bloggare och läsare för att effektivt hålla koll på en stor mängd bloggar. Efter Googles besked har protesterna mot Google varit många. Många har också skrivit nostalgiskt att en era är över, exempelvis Joshua Rothman i tidningen The New Yorker:

”När jag upptäckte – via Twitter, såklart – att Google skulle stänga ned Google Reader, kände jag en överraskande våg av nostalgi. Jag tillbringar inte mycket tid i Google Reader nuförtiden, men under några år […] var det den första webbsidan jag såg på morgonen och den sista jag såg innan jag lade mig.”

Joshua Rothman fångar två viktiga saker, tycker jag. För det första använder vi inte Google Reader lika mycket idag. För det andra hittar Joshua Rothman Googles blogginlägg om nyheten via Twitter, inte via Google Reader. När Google Reader var som störst var det ett viktigt verktyg för att snabbt leta igenom många blogginlägg efter det mest intressanta. Idag använder vi Twitter och Facebook för att ta hjälp av andra att hitta bra och viktiga blogginlägg.

Det gör att en topplista över bästa verktygen som får ersätta Google Reader kan se ut så här:

  1. Facebook och Twitter. Va? Det är ju inga bloggläsare? Nej, men idag tror jag många låter Facebook och Twitter ersätta den traditionella RSS-läsaren. Viktiga blogginlägg dyker helt enkelt upp där.
  2. Feedly är det alternativ det talas mest om, som en direkt ersättare. Enligt dem själva har redan tre miljoner Google Reader-användare som bytt dit.
  3. Andra alternativ: Feever, NetVibes, NewsBlur, The Old Reader, Pulse:

För att exportera dina inställningar från Google Reader kan du använda verktyget Google Takeout.

Vilket är ditt bästa alternativ? Kommentera gärna!

Ett axplock av alla de andra som skrivit om alternativ till Google Reader:

PC för alla
Ajour
Mashable

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s