Intervju med Fredrik Wass om #blogg100

Den senaste veckan har #blogg100 blivit en snackis i bloggosfären. För att reda ut vad #blogg100 egentligen är gjorde vi en liten intervju med initiativtagaren Fredrik Wass.

Vad är #blogg100?

Det är en bloggutmaning som går ut på att göra minst ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Syftet är att frigöra kreativiteten och bygger på min erfarenhet att en högre frekvens av inlägg också faktiskt leder till bättre inlägg i slutändan. Personligen har jag känt att jag lätt har fastnat i snabbare sociala medier som Facebook och Twitter. #Blogg100 är ett sätt att hitta tillbaka till allt det som är roligt med att blogga. Känslan är nästan som när bloggandet slog igenom stort vid 2004-2005. Det finns en upptäckarglädje och en nybyggaranda. Att blogga är att lägga tid på sin egen plattform snarare än någon annans mötesplats. Det finns också en härlig yttrandefrihetsaspekt. Vi bloggar för att vi kan. Det är lite fint.

… och vem är Fredrik?

Jag är frilansjournalist, redaktör, föreläsare och bor i Stockholm. Till vardags skriver jag mycket om utvecklingen på nätet och i sociala medier samt entreprenörskap och innovation. Jag har flera bloggar och Bisonblog.se startade jag för över 8 år sedan.

Vart bloggar du och om vad?

Mina två viktigaste bloggar är Bisonblog.se och fredrikwass.se. På Bisonblog skriver jag om utvecklingen på nätet och kopplar det ofta till samhälls- och kommunikationsfrågor. Jag är också intresserad av jämställdhetsfrågor och hur strukturerna märks även på nätet. På fredrikwass.se har jag ett mer privat fokus och bloggar funderingar om livet och annat. Tillsammans med Josefine Hådell och Julia Skott driver jag också en podcast sedan 1,5 år tillbaka. Den heter Maktministeriet och vi pratar om makt och strukturer på internet.

Hur kom det sig att du ville blogga 1 inlägg om dagen i 100 dagar?

Jag vet att kontinuitet och en högre frekvens på inläggen får mig att bli bättre på att skriva och lockar fram glädjen i bloggandet. 100 dagar tycker jag är en tilltäckligt lång tid för att dels ska vara en rejäl utmaning men också för att kunna skapa en vana att blogga oftare.

Vad har förvånat dig mest i responsen av ditt initiativ?

Det finns mycket som förvånar. Att det blev så stort och att så många vill delta i utmaningen hade jag aldrig räknat med. Förra året när jag gjorde samma sak var det 20 bloggar som deltog. Positivt är också alla de bloggare som själva engagerat sig i #blogg100 och gör uppföljningar och analyser av alla blogginlägg med statistik och annat. Det finns också en Facebook-grupp där vi haft bra diskussioner kring bloggandet och tipsat varandra om vad man gör när blogginspirationen tryter. Det är inspirerande! På den negativa sidan finns inte så mycket, men det är fascinerande att det finns kritiska röster från folk som inte deltar, som tycker att #blogg100 försämrar kvalitén på blogginläggen. Hur en ens kan störa sig på något som #Blogg100 är väldigt intressant. För mig är det ett ganska harmlöst initiativ.

Hur många bloggar deltar och vad är det för typ av bloggar?

Senast jag kollade så var vi uppe i 504 bloggar. Det är bloggar av alla olika typer. Allt ifrån rena bransch- och ämnesbloggar till vanliga vardagsbloggar om livet. Det är dock inte så många rena livstils- eller modebloggar med unga tjejer med. Men de är så duktiga på att blogga ofta ändå, så de behöver nog inte #blogg100.

Vilka är dina favoritbloggar?

Svår fråga! Jag följer flera hundra bloggar i min Google Reader. De som sticker ut är dels de där jag har en personlig relation till bloggaren och är nyfiken på vad hen skriver. Sen följer jag också väldigt många branschbloggar som skriver om de ämnen jag själv är intresserad av. Så jag vågar inte riktigt peka ut någon specifik blogg, med risk för att göra alla andra jag läser besvikna.

6 thoughts on “Intervju med Fredrik Wass om #blogg100

  1. FixarFarsan.se februari 5, 2013 / 08:37

    Hm, jag har skrivit minst ett inlägg om dan i över 3år, kanske ska skapa nåt som heter #blogg1000 istället 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s