Sara Öhman tipsar – så får du fler besökare till din blogg

Hej Sara! Berätta kort om dig själv. Vem är du och vad jobbar du med?

Jag jobbar med att hjälpa företag att bli bättre på att använda bloggar, nyhetsbrev, twitter och facebook för att stärka relationen till sina kunder hos företaget SearchMe.

Du skriver att du är ”entreprenörd”. Vad är en entreprenörd och vad gör dig till en?

Drivna människor som förverkligar sina idéer är något av mitt fritidsintresse, därför är jag en riktig nörd när det kommer till entreprenörskap!

När började du blogga och varför?

Jag tror det var i “Dagboken” på Lunarstorm som jag hade min första blogg, antagligen för att ragga killar. När jag flyttade hemifrån bloggade jag för att mina föräldrar inte skulle ringa och fråga vad jag gjorde lika ofta. På allvar började jag blogga när jag startade min studentblogg där jag skrev om tankar kring det jag pluggade och mina andra intressen, först då insåg jag hur kul det var med bloggande och vad bloggandet kunde göra för mig.

Vad bloggar du om?

Idag bloggar jag om att hitta inspiration och motivation till att förverkliga sina idéer samt om sådant som rör mitt jobb.

Använder du din blogg även professionellt och isåfall hur?

Även om jag bloggar mycket för att det gör mig bättre på vad jag gör, genom att jag får bearbeta mina tankar är min blogg, så är min egna blogg till stor del en marknadsföringskanal. Jag skriver i min blogg för att kunna hänvisa till den när jag söker uppdrag och jobb. Bloggandet ger mig ingen direkt inkomst, förutom några gratis luncher då och då, däremot har jag fått jobberbjudanden tackvare den. Jag bloggar även för några av de sajter jag jobbar med i mitt dagliga arbete samt på sara.entreprenör24.se och vinkritikerna.se med flera.

Du är väldigt bra på det här med marknadsföring på nätet. Hur får man många besökare till sin blogg? Vad är dina bästa tips?

Jag skulle vilja koka ner det till fem punkter:

1. Tänk på mottagaren när du skriver ditt blogginlägg
Redan när du skriver blogginlägget bör du ha någon särskild person i åtanke som du vill skriva inlägget för. Detta kommer göra inlägget mycket mer lockande för dina läsare, och få dem att vilja dela med sig av det.

2. Rubrik, rubrik, rubrik!
Kvällstidningarna har länge vetat detta är vad som säljer lösnummer, och även om du inte ska fånga besökare genom rubriken “Platt mage på 3 veckor!” har du mycket att lära av dem. I lockandet av besökare är träffande rubrik A och O, spendera därför lite extra tid på att hitta rätt. Ta som för vana att skapa minst 10 st för varje post, låt sedan några vänner välja bland dem.

3. Gör din blogg social med gästbloggare
Bygg ditt nätverk genom att lyfta andra personer i din blogg, be om gästbloggar och gästblogga hos andra! Genom att ge andra möjlighet att synas i din blogg kan du öka intresset för att engagera sig i din blogg. Att låna ut lite utrymme till andra personer ger dig även tillfället synlighet i andra personers nätverk

4. Pinga dina mottagare
Har du skrivit ett kick-ass inlägg med några särskilda mottagare i åtanke? Pinga dem! Maila, facebooka eller twittra med en personlig kommentar. Var inte rädd att be om kommentarer, åsikter och feedback. När andra investerar tid i att engagera sig i din blogg, utöver att läsa ditt inlägg, ökar chansen att de kommer tillbaka igen.

5. Gör det lätt för dina besökare att dela
Se till att dina besökare hittar Gilla-tummen och Twitter-knappen, vi är mer vana att trycka på dessa ikoner än att kopiera en url och klistra in den på exempelvis Facebook.

Lika viktigt som det är att få till ett roligt och intressat blogginlägg, lika viktigt är det att sprida det på ett smart sätt för att få nya besökare. I bloggande är skrivandet/filmandet/bildredigerandet bara halva jobbet, du måste sedan lägga minst lika mycket tid på att driva trafik till din blogg för att hålla den levande. Det kanske känns läskigt att jaga facebookdelningar och retweets, men att sitta med armarna i kors får du inga besök. Du måste aktivt hantera ditt blogginnehåll och gör du det på rätt sätt kommer du snart se ditt besökar antal öka.

Du är en även en aktiv twittrare, facebookare, instagrammare och användare av många andra webbtjänster. Hur använder du dessa för att få fler besökare till din blogg?

Förutom att konkret dela med mig av mina inlägg i dessa kanaler använder jag det för att göra mig mer intressant för de som följer mig. Är jag öppen med vad jag gör även utanför innehållet i bloggen blir mina läsare mer intresserade att läsa vad jag skriver även på bloggen. Det är ett sätt att hålla kontakt med läsarna även utanför bloggen.

Avslutningsvis, vilka är dina favoritbloggar?

Bästa dagboksblogg – sanna.entreprenor24.se. Sanna har hittat balansen mellan att vara privat och professionell. Hon är personlig med vad hon gillar och gör mig mer intresserad av vad hon gör.

Bästa företagsblogg – blogg.halens.se. Lyfter inte bara sina produkter utan även läsare, kunder och medarbetare. De har hittat tonen och är både säljande och sociala!

Bästa nördblogg – Judithwolst.se. Judith skriver härligt och vädjar till känslorna även om vad hon skriver ibland kan vara strategitunkt. Grymt bildspråk!

Bästa bloggarblogg – blogg.bloggportalen.se.

Saras blogg hittar man här och på twitter heter hon @saraohman

6 thoughts on “Sara Öhman tipsar – så får du fler besökare till din blogg

 1. Webmastern februari 16, 2012 / 19:17

  Intressant artikel med goda råd. Synd att artikeln inte går att dela på ett enkelt sätt, vilket ju faktiskt är ett av tipsen i texten.

  • Anton Johansson februari 20, 2012 / 09:15

   Det har du rätt i. På todolistan nu. Tack för feedback!

  • Anton Johansson februari 28, 2012 / 11:09

   Sådär, fixat!

 2. CrasyK Art & Design juni 3, 2012 / 21:10

  Hej! intressant inlägg!
  och en liten fråga…
  jag har precis skaffat ny blogg och egen domän, har du någon aning om var jag hittar mitt RSS flöde?

  🙂

 3. Länkbyten juni 30, 2013 / 11:11

  Bra idéer. Jag har precis kommit överens med en annan bloggare om att samarbeta. Gästblogga lite. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s